Grypa jest sezonową i wyjątkowo męczącą dla organizmu chorobą wirusową. Co roku tysiące osób na całym świecie muszą się zmagać z infekcją, która na kilka dni powoduje wyłączenie z życia i szereg objawów utrudniających codzienne funkcjonowania. Gdy infekcja mija nadchodzi czas odbudowy organizmu po grypie – jak tego dokonać?
Grypa – objawy i przebieg
Zakażenie wirusem grypy, w przeciwieństwie do równie częstego przeziębienia, charakteryzuje się nagłym i niezwykle intensywnym początkiem. Okres inkubacji chorobotwórczego patogenu trwa maksymalnie 3 dni. Obraz kliniczny osób chorujących na grypę jest niezwykle charakterystyczny – główne symptomy tej przypadłości to:
- bóle kostno-mięśniowe,
- dolegliwości bólowe głowy,
- dreszcze i gorączka przekraczająca 38ºC,
- suchy i uciążliwy kaszel, czasami ból gardła,
- utrzymujące się uczucie zmęczenia i kiepski nastrój,
- czasami dodatkowo występuje światłowstręt, brak apetytu, nudności i wymioty.
Objawy przeważnie występują przez nie więcej niż 5 dni, natomiast poczucie ogólnego rozbicia i kaszel mogą towarzyszyć choremu nawet przez 2 tygodnie. Warto jednak jeszcze raz podkreślić, że grypa jest chorobą wirusową – oznacza to, że jej leczenie przy pomocy antybiotyków jest nieskuteczne.
Odbudowa organizmu po grypie – najlepsze sposoby
W pierwszej kolejności warto zadbać o odporność, która wskutek przebytej choroby może być nieco nadwyrężona. Co więcej, wzmocnienie pracy układu immunologicznego zapobiegnie wtórnym infekcjom i ochroni osłabiony organizm przed innymi chorobotwórczymi patogenami – niejednokrotnie po grypie może dojść do zakażenia bakteryjnego i rozwoju przeziębienia. W tym celu najlepiej będzie zadbać o zwiększenie podaży witamin i minerałów. Choć wszystkie są szczególnie istotne, to jednak szczególnie potrzebne będą: cynk, selen, witaminy A, C, D i E. Można je dostarczyć organizmowi wraz z codzienną dietą, a jako dodatkowe źródło sięgnąć po suplementy diety. Jeżeli chodzi o dietę to poleca się lekkostrawne posiłki na bazie chudego mięsa i gotowanych warzyw. Surowe warzywa to przede wszystkim cebula i czosnek, które stanowią bardzo dobre wsparcie w trakcie i po przebytej chorobie. Oprócz tego warto zadbać o świeże owoce.
Skoro o odporności mowa, to nie sposób nie wspomnieć o nienasyconych kwasach tłuszczowych. Zdrowe tłuszcze są nie tylko dobre dla serca i układu nerwowego, ale i wspomagają układ odpornościowy. Dlatego w diecie pogrypowej nie powinno zabraknąć oleju lnianego, orzechów i nasion zbóż oraz ryb. Te ostatnie jednak należy spożywać z umiarem, bo jednak tłuste ryby morskie mogą okazać się zbyt ciężkim produktem dla układu pokarmowego.
W odbudowie organizmu po grypie z pewnością będą pomocne rozmaite zioła. Fitoterapia w przypadku infekcji bazuje na:
- cynamonie
- czarnuszce
- czarnym bzie
- kwiatach lipy
- kłączu imbiru
- liściach malin
- natce pietruszki
- ostryżu długim (kurkuma)
Na uciążliwy kaszel i podrażnione gardło dobrze jest stosować ziołowe syropy o właściwościach nawilżających. Równie pomocne mogą okazać się ziołowe tabletki do ssania. W ich składzie przeważnie występują: tymianek, podbiał, prawoślaz czy porost islandzki.
Regeneracja organizmu po chorobie nie może mieć miejsca bez probiotyków. Stosowane w trakcie grypy niesteroidowe leki przeciwzapalne i inne środki farmakologiczne prowadzą do nadwyrężenia kondycji mikroflory bakteryjnej. Probiotyki wraz z dietą bogatą w błonnik z pewnością pomogą w odbudowie mikrobiomu i pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu osłabionego układu odpornościowego.
Bibliografia:
- Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A. „Leczenie przeziębienia i grypy u dzieci.” Leki w Polsce 2019, 29(11-12): 23-27.
- Szumny D., et al. „Leki roślinne stosowane w chorobach układu oddechowego.” Dental and Medical Problems 2007, 44(4): 507-515.
- https://dietetycy.org.pl/dieta-przy-przeziebieniu-i-grypie-co-jesc-zeby-wzmocnic-odpornosc/