Jak odbudować organizm po grypie?

Jak odbudować odporność po grypie?

Grypa jest sezonową i wyjątkowo męczącą dla organizmu chorobą wirusową. Co roku tysiące osób na całym świecie muszą się zmagać z infekcją, która na kilka dni powoduje wyłączenie z życia i szereg objawów utrudniających codzienne funkcjonowania. Gdy infekcja mija nadchodzi czas odbudowy organizmu po grypie – jak tego dokonać?

Grypa – objawy i przebieg

 

Zakażenie wirusem grypy, w przeciwieństwie do równie częstego przeziębienia, charakteryzuje się nagłym i niezwykle intensywnym początkiem. Okres inkubacji chorobotwórczego patogenu trwa maksymalnie 3 dni. Obraz kliniczny osób chorujących na grypę jest niezwykle charakterystyczny – główne symptomy tej przypadłości to:

  • bóle kostno-mięśniowe,
  • dolegliwości bólowe głowy,
  • dreszcze i gorączka przekraczająca 38ºC,
  • suchy i uciążliwy kaszel, czasami ból gardła,
  • utrzymujące się uczucie zmęczenia i kiepski nastrój,
  • czasami dodatkowo występuje światłowstręt, brak apetytu, nudności i wymioty.

Objawy przeważnie występują przez nie więcej niż 5 dni, natomiast poczucie ogólnego rozbicia i kaszel mogą towarzyszyć choremu nawet przez 2 tygodnie. Warto jednak jeszcze raz podkreślić, że grypa jest chorobą wirusową – oznacza to, że jej leczenie przy pomocy antybiotyków jest nieskuteczne.

Odbudowa organizmu po grypie – najlepsze sposoby

 

W pierwszej kolejności warto zadbać o odporność, która wskutek przebytej choroby może być nieco nadwyrężona. Co więcej, wzmocnienie pracy układu immunologicznego zapobiegnie wtórnym infekcjom i ochroni osłabiony organizm przed innymi chorobotwórczymi patogenami – niejednokrotnie po grypie może dojść do zakażenia bakteryjnego i rozwoju przeziębienia. W tym celu najlepiej będzie zadbać o zwiększenie podaży witamin i minerałów. Choć wszystkie są szczególnie istotne, to jednak szczególnie potrzebne będą: cynk, selen, witaminy A, C, D i E. Można je dostarczyć organizmowi wraz z codzienną dietą, a jako dodatkowe źródło sięgnąć po suplementy diety. Jeżeli chodzi o dietę to poleca się lekkostrawne posiłki na bazie chudego mięsa i gotowanych warzyw. Surowe warzywa to przede wszystkim cebula i czosnek, które stanowią bardzo dobre wsparcie w trakcie i po przebytej chorobie. Oprócz tego warto zadbać o świeże owoce.

Skoro o odporności mowa, to nie sposób nie wspomnieć o nienasyconych kwasach tłuszczowych. Zdrowe tłuszcze są nie tylko dobre dla serca i układu nerwowego, ale i wspomagają układ odpornościowy. Dlatego w diecie pogrypowej nie powinno zabraknąć oleju lnianego, orzechów i nasion zbóż oraz ryb. Te ostatnie jednak należy spożywać z umiarem, bo jednak tłuste ryby morskie mogą okazać się zbyt ciężkim produktem dla układu pokarmowego.

W odbudowie organizmu po grypie z pewnością będą pomocne rozmaite zioła. Fitoterapia w przypadku infekcji bazuje na:

  • cynamonie
  • czarnuszce
  • czarnym bzie
  • kwiatach lipy
  • kłączu imbiru
  • liściach malin
  • natce pietruszki
  • ostryżu długim (kurkuma)

Na uciążliwy kaszel i podrażnione gardło dobrze jest stosować ziołowe syropy o właściwościach nawilżających. Równie pomocne mogą okazać się ziołowe tabletki do ssania. W ich składzie przeważnie występują: tymianek, podbiał, prawoślaz czy porost islandzki.

Regeneracja organizmu po chorobie nie może mieć miejsca bez probiotyków. Stosowane w trakcie grypy niesteroidowe leki przeciwzapalne i inne środki farmakologiczne prowadzą do nadwyrężenia kondycji mikroflory bakteryjnej. Probiotyki wraz z dietą bogatą w błonnik z pewnością pomogą w odbudowie mikrobiomu i pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu osłabionego układu odpornościowego.

Bibliografia:

  1. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A. „Leczenie przeziębienia i grypy u dzieci.” Leki w Polsce 2019, 29(11-12): 23-27.
  2. Szumny D., et al. „Leki roślinne stosowane w chorobach układu oddechowego.” Dental and Medical Problems 2007, 44(4): 507-515.
  3. https://dietetycy.org.pl/dieta-przy-przeziebieniu-i-grypie-co-jesc-zeby-wzmocnic-odpornosc/